Vinkkejä sanomalehtien ja mainosten kierrätykseen

Useimmissa kotitalouksissa sanomalehdet ja mainokset heitetään suoraan roskiin vaikka niille voi löytää monenlaisia käyttötarkoituksia lukemisen jälkeenkin.  Helpoin tapa estää mainosroskaa on kiinnittää oveen ’ei mainoksia’ -kyltti. Useimmista lehdistä on nykyään tarjolla verkkoversio ja sähköpostimainokset ovat yleistyneet. Jos kuitenkin haluat vastaanottaa mainospostia, alla monenlaisia vinkkejä sanomalehtien ja mainosten kierrätystä varten:

 1. Aikakauslehtiä voi myydä kirpputorilla. Joskus ihmiset etsivät mielenkiintoisten lehtien vanhoja numeroita. Aikakauslehden voi myös lukemisen jälkeen antaa lahjaksi ystävälle – tällä tavoin ilahdutat lähimmäistä ja lehti ei jää kertakäyttöiseksi.
 2. Askartele kruunuja nitojan tai teipin ja kullanvärisen maalin avulla. Askartelu on hauskaa ja edullista ajanvietettä lapsille ja kruunut sopivat oivasti esimerkiksi kesäsyntymäpäiville.
 3. Kompostoi – jos pihaltasi löytyy komposti, lehdet on helppo kierrättää sen avulla.
 4. Kääri lahjat sanomalehtiin. Miksi ostaisit lahjapaperia kaupasta, kun lahjan voi kääriä sanomalehteen? Tällä tavalla voidaan säästää myös lahjapaperia. Valitse lehti lahjan vastaanottajan mukaan – jos isä työskentelee pörssimeklarina, lahjan voi kääriä Kauppalehteen.
 5. Magneetit – osta magneettilevyä askarteluliikkeestä ja liimaa sanomalehden tekstisivu levyä vasten. Leikkaa sen jälkeen haluamasi muotoisia sanomalehtimagneetteja.
 6. Sanomalehdet muutossa – pakkaa helposti särkyvät astiat ja koriste-esineet sanomalehtiin käärittyinä.
 7. Päällystä kirjat sanomalehdillä. Lehdet voi joko teipata tai kiinnittää kontaktimuovilla kirjojen kansiin. Tämä on käytännöllinen ja hauska tapa päällystää lasten koulukirjat, joita varten pitää ostaa loputtomasti kontaktimuovia.
 8. Maalaa sanomalehtien päälle – vesiväreillä maalatessa sanomalehdistä voi tehdä modernia taidetta. Teksti näkyy maalattujen kuvien tai värien päällä kauniisti.
 9. Vie sanomalehdet ja mainokset koululle tai työväentalolle – paikkoihin, joissa askarrellaan paljon. Niissä usein tarvitaan paperia pöytien suojaamista varten.
 10. Tee sanomalehdistä biojätepusseja. Internetistä löytyy lukemattomia ohjeita, joiden avulla sanomalehdet voi taitella biojätepusseiksi. Kierrätyskeino on erittäin käytännöllinen, koska biojätteet tulee myös kierrätettyä.

Muistathan myös viedessäsi paperia paperinkierrätysastioihin, että kierrätykseen ei useimmiten saa laittaa:

 • märkää/likaista paperia
 • maito- ja mehupurkkeja
 • vahapaperia tai lahjapaperia
 • pahvia, ruskeaa paperia